İkinci el araç satışı düzenlemesi caydırıcı olabilecek mi?
Araç fiyatları, pandemi, çip krizi ve yükselen döviz kuru gibi faktörler nedeniyle artmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araçlarda fiyat artışlarına karşı yaptığı düzenlemeler fırsatçılığın önüne geçebilecek mi?
Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç satışlarında aşırı fiyat artışını engellemek için getirdiği düzenleme 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Düzenlemeye göre, tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verme aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda “ilan platformları” tarafından uyarılacak. Bu düzenlemeye uymayan ilanlar, ikinci el araç ticareti olarak kabul edilecek ve ilan verenlere ilan başına 300 bin liraya kadar ceza uygulanabilecek.
Ancak ikinci el otomobil fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Araç satıcıları, araba satış sitelerindeki ilanlarda üç sıfırı atma yöntemine başvurmaya başladı. Ticaret Bakanlığı, sahte fiyatlar gösterenlere de aynı cezaların uygulanacağını duyurdu.
Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) Başkanı İlkay Kalkan, Ticaret Bakanlığı’nın otomobil satışına ilişkin yönetmelik değişikliği hakkında Elips Haber‘e açıklamalarda bulundu.
“Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, göreve gelir gelmez Türkiye genelindeki dernek, federasyon ve odalardan görüş istedi. Biz de Ticaret Bakanlığına üç sayfalık bir yazı gönderdik. Gönderdiğimiz yazılarda ikinci el piyasasının karşılaştığı sorunları ve görüşlerimizi paylaştık” diyen Kalkan, şunları söyledi:
“Daha önce Ticaret Bakanı yardımcısı, genel müdür veya genel müdür yardımcısı görüşürdü. Bu sefer Bakan düzeyinde görüşme ilk defa oldu. Yeni Bakanımız Sayın Ömer Bolat, göreve gelir gelmez bizlerden isteklerimizi istedi. Ortak istişare yaparak bu kararlar alındı. 6 ay ve 6 bin kilometre devam edilsin denildi. İkinci el piyasasında yaşanan sorunları anlattık. ‘Esnaf olarak küçülüyoruz, bu dalgalı piyasada yetişemiyoruz, enflasyon ortamında gün geçtikçe hem vatandaşımızın hem de bizlerin alım gücü düşüyor’ dedik. Dalgalı piyasadan biz de mustaribiz bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledik.
Onlar bayilerin fahiş fiyata araba sattıklarını, araç stoku yaptıkları ile ilgili çalışmalarını oluşturmuşlar. Bayileri de caydırmak için ceza oranları yüzde 15 olarak belirlendi. Çok ağır ceza yoluna gidilecekse yetki belgelerini iptal ediyorlar. Bayiler, distribütörler, galeriler de uyarıldı. İnternet siteleri ile ilgili sorunlarımızı da ilettik. Bu işi herkesin yaptığını bunun önüne geçemediğimizi normalde yetki belgesi olan kişilerin araba alım satım yapacağını söyledik ama şu anda her önüne gelen araç alıp satıyor. Kişilerde üç araba alım satım hakkı devam ediyor. Üç arabayı geçerse artık noterler satış yapamayacak. Para cezaları da caydırmak için. İnternet sitelerine de bir uygulama getirilmesi gerekiyor.
Araba artık bir yatırım aracı oldu. Nakitte duran insanlar altın, döviz ya da araba alıyor. Bu işi yapanlardan dolayı arabayı pahalı almak zorunda kalıyorsunuz. Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğin yanındayız. Yeter ki dalgalı piyasa durulsun, piyasa otursun ki bizlere dönüşler olsun.
Araba matrahına göre cezalar verilecek. Mesela 1 milyonluk arabada 100 bin lira, 2 milyonluk arabada 200 bin lira, 3 milyonluk arabada 300 bin lira oranına göre cezalar değişebiliyor. Bu işi tamamen ticarete döken insanlar var.
Vatandaşlara şunu söylüyoruz, araba almadan araba satma. Bu uygulama inşallah başarılı olur. Faizin ve döviz kurunun yükselmesiyle araca olan talebin biraz azalacağını düşünüyorum.
Yasanın tamamıyla caydırıcı olup olmadığını zaman belirleyecek. Yarın tekrar aksayan tarafları söyleriz. Tabii ki yüzde yüz başarılı olacak diye bir şey yok. Ancak mutlaka bir etkisi olacak. Araç alıp satanlar yarın vergi mükellefi olacaklar ya da aradaki al-satçılar çıktığı zaman fiyata ister istemez denge gelecek.