Gündem

CHP’den emekli belediye başkanları için iktidara çağrı

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, yazılı açıklamasında, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ayrım ve adaletsizlik ortadan kaldırılmalı”

“Binlerce emekli başkan, açlık sınırının yarısı ücretle geçim mücadelesi veriyor”

CİDDİ BİR ADALETSİZLİK

“Belediye başkanları; vatandaşa en yakın olan, toplumun en temel ihtiyaçlarını karşılayan ve zaman ve mekân kavramı gözetmeden görev yapan seçilmiş kişilerdir. Bu kapsamda, halkın temsilcisi olan belediye başkanlarına görevleriyle orantılı özlük hakları sağlanmalıdır. Ancak mevcut yasal düzenlemelere bakıldığında, özellikle emekli belediye başkanlarının maaşları arasında ciddi bir adaletsizlik görülmektedir.

MAAŞLARDA 4 KATA VARAN FARKLAR VAR

Bağ-Kur’dan emekli olan bir belediye başkanı 2 bin 600 lira maaş alırken, SGK’dan emekli belediye başkanının aylığı bunun 2 katına, Emekli Sandığı’ndan emekli belediye başkanının aylığı ise bunun 4 katına kadar çıkıyor.  Ayrıca, 2008’den önce emekli olan belediye başkanları ile bu tarihten sonra emekli olanların maaşları ve tazminatları arasında da ciddi adaletsizlik bulunuyor. 2008’den sonra emekli olan belediye başkanları, 5510 sayılı kanundaki düzenlemeler nedeniyle hak kaybına maruz kalıyor. Kamuoyunda pek bilinmese dahi binlerce mağdur emekli belediye başkanı, 5 bin 300 liraya yükselen açlık sınırının yarısı ücretle geçim mücadelesi veriyor.

ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ

2009-2014 yıllarında görev yapan bir belediye başkanının, şimdi geçimini sağlamak için çaycılık yaptığına yönelik haberler de geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdı. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması, belediye başkanlığına kanuni, standart bir tanım getirilmesi gerekiyor. Belediye başkanları arasında ayrım yapılmamalıdır. İktidar bir an önce bu konuda adım atmalı ve yaşanan bu mağduriyeti gidermelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak konunun takipçisiyiz ve bu hak kayıplarının giderilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” 

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir