Sponsorlu Bağlantılar

Azerbaycanli psikolog yazar Chingiz Ehtibaroglu kadınlar günüyle baglı paylaşım yaptı.

Azerbaycanli psikolog yazar Chiniz Ehtibaroglu kadınlar günüyle baglı paylaşım yaptı.

Dünya Kadınlar Günü Hakkında

Uluslararası Kadınlar Günü (IWD), kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür. Gün aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğini hızlandırmak için bir eylem çağrısını da işaret ediyor. Kadınların başarılarını kutlamak veya kadınların eşitliği için bir araya gelen gruplar dünya çapında önemli faaliyetlere tanık oluyor.

Her yıl 8 Mart’ta kutlanan IWD, yılın en önemli günlerinden biridir:

  • kadınların başarılarını kutlamak
  • Kadınların eşitliği konusunda eğitim ve farkındalık yaratma
  • kadınları ilerleten olumlu değişim çağrısı
  • Hızlandırılmış cinsiyet eşitliği lobisi
  • kadın odaklı hayır kurumları için bağış toplama

Herkes, her yerde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yardımcı olma konusunda rol oynayabilir. Çok çeşitli IWD kampanyaları, etkinlikleri, mitingleri, lobi çalışmaları ve performanslarından festivallere, partilere, eğlence koşularına ve kutlamalara kadar tüm IWD etkinlikleri geçerlidir. IWD’yi bu kadar kapsayıcı kılan da budur.

Bu nedenle, IWD’yi gününüze ayırın ve cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya oluşturmaya yardımcı olmak için kendi yönteminizle elinizden geleni yapın.


IWD 2024 kampanya teması nedir?

IWD 2024 kampanya teması Inspire Inclusion’dur .

Başkalarına kadınların katılımını anlamaları ve değer vermeleri konusunda ilham verdiğimizde, daha iyi bir dünya yaratırız.

Kadınların kendileri de dahil edilmek için ilham aldığında, bir aidiyet, alaka ve güçlenme duygusu ortaya çıkar.

#InspireInclusion  kampanyası kadınlar için daha kapsayıcı bir  dünya yaratmayı amaçlıyor.

IWD 2024 kampanya teması hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz .


Dünya Kadınlar Günü’ne kimler destek verebilir?

Herkes her yerde IWD’yi destekleyebilir. Ve bu küresel eylem gününü kutlamanın birçok yolu var.

IWD ülkeye, gruba veya kuruluşa özgü değildir. Hiçbir hükümet, STK, hayır kurumu, şirket, akademik kurum, kadın ağı veya medya merkezi IWD’den tek başına sorumlu değildir. IWD’nin 1911’deki başlangıcından bu yana, gün dünya çapında güçlü bir dayanışma duygusunu teşvik etti. IWD topluluğa, bağlantıya ve işbirlikçi eyleme dayanır. Bu nedenle IWD, her yerdeki tüm gruplara ait kapsayıcı bir gündür.

1911’den bu yana uzun bir geçmişe sahip olan dünya çapındaki gruplar, IWD’yi açıkça benimsiyor ve kendi bağlamları ve koşullarıyla ilgili ve anlamlı bir şekilde işaretliyor.

IWD’ye destek hiçbir zaman gruplar veya kuruluşlar arasında hangi eylemin en iyi veya doğru olduğunu ilan eden bir mücadele olmamalıdır. Feminizmin eklektik ve kapsayıcı doğası, kadınların eşitliğini geliştirmeye yönelik tüm çabaların memnuniyetle karşılandığı, geçerli olduğu ve saygı duyulması gerektiği anlamına gelir. Bolluk ruhunda herkese yer ve alan vardır. Herkes, her yerdeki iyi mücadeleye yardımcı olabileceği için gerçekten ‘kapsayıcı’ olmanın anlamı budur.

Dünyaca ünlü feminist, gazeteci ve aktivist Gloria Steinem’in  bir keresinde şöyle açıkladığı bildirildi : “Kadınların eşitlik mücadelesinin hikayesi tek bir feministe ya da herhangi bir kuruluşa ait değildir; insan haklarına önem veren herkesin kolektif çabalarına aittir.” Bu nedenle, Dünya Kadınlar Günü’nü kendi gününüz haline getirin ve kadınlar için gerçekten olumlu bir fark yaratmak için elinizden geleni yapın.

Gruplar Dünya Kadınlar Günü’nü nasıl kutlayabilir?

1911’de IWD’nin başlangıcından bu yana gün muazzam bir şekilde büyüdü. IWD, kadınların eşitliğine odaklanmayı artırmak ve güçlendirmek için önemli bir fırsat olmaya devam ediyor. Bu nedenle IWD tüm gruplara aittir.

Gruplar, IWD’yi kendi bağlamları, hedefleri ve hedef kitleleri için en alakalı, ilgi çekici ve etkili buldukları şekilde işaretlemeyi seçebilir.

IWD, kadınların eşitliğinin her biçimiyle ilgilidir. Bazıları için IWD kadın hakları için mücadele etmekle ilgilidir. Bazıları için IWD temel taahhütleri güçlendirmekle ilgilidir, bazıları için ise IWD başarıyı kutlamakla ilgilidir. Diğerleri için IWD şenlikli toplantılar ve partiler anlamına gelir. Hangi seçim yapılırsa yapılsın, tüm seçimler önemlidir ve tüm seçimler geçerlidir. Tüm faaliyetler, kadınların ilerlemesine odaklanan gelişen küresel harekete katkıda bulunmaya ve onun bir parçasını oluşturmaya yardımcı olabilir.

IWD, dünya çapında gerçek anlamda kapsayıcı, çeşitli ve eklektik bir etki anıdır.

Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesi nedir?

Dünya Kadınlar Günü, 1911’de düzenlenen ilk toplantıyla bir asırdan fazla bir süredir kutlanıyor.

IWD’nin  tarihi başlangıcından günümüze kadar olan zaman çizelgesi hakkında daha fazla bilgi edinin .

Dünya Kadınlar Günü’nü hangi renkler simgeliyor?

Mor, yeşil ve beyaz Dünya Kadınlar Günü’nün renkleridir. Mor adaleti, haysiyeti ve davaya sadık olmayı ifade eder. Yeşil umudu simgeliyor. Beyaz, tartışmalı bir kavram olsa da saflığı temsil eder. Renkler 1908’de Birleşik Krallık’taki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği’nden (WSPU) kaynaklandı.

Dünya Kadınlar Günü tatil mi?

IWD birçok ülkede resmi tatildir: Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Burkina Faso, Kamboçya, Çin (yalnızca kadınlar için), Küba, Gürcistan, Gine-Bissau, Eritre, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Madagaskar (kadınlar için) yalnızca), Moldova, Moğolistan, Karadağ, Nepal (yalnızca kadınlar için), Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam ve Zambiya. Almanya’da Berlin parlamentosu, 2019’da Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil haline getirilmesine yönelik bir yasa tasarısını onayladı.

IWD küresel bir tatil mi olmalı? Pek çok grup kesinlikle öyle olmadığını düşünüyor. IWD bir aktivizm günüdür. IWD, etki için son derece önemli ve görünür bir fırsat sağlar.

IWD web sitesi neyi başarmayı hedefliyor?

Dünya Kadınlar Günü web sitesinin amacı, destekçileri desteklemek ve kadınların eşitliğini geliştirmek için dünya çapında katılımı ve kolektif eylemi teşvik etmektir. Bunu yaparken IWD web sitesi, dünya çapındaki kadınlar için olumlu değişim yaratmaya yardımcı olmayı amaçlayan yararlı ve işbirliğine dayalı bir platform sağlar.

Herkes her yerde kadınların eşitliğinin sağlanmasına yardımcı olabilir. Kadınların eşitliğini güçlendirmek için kolektif eylem ve işbirlikçi destek önemlidir ve tüm grupların, seçtikleri uygun araçlarla kadın eşitliğini ilerletmeleri memnuniyetle karşılanmalıdır.

Bir etkinliğe ev sahipliği yapmak, bir kampanya yürütmek, bir girişim başlatmak, başarıyı raporlamak, kadın odaklı bir hayır kurumuna bağışta bulunmak veya daha fazlası olsun, grupların ve bireylerin Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamalarının birçok yolu vardır.

Dünya Kadınlar Günü web sitesinin amacını ve hükümlerini destekleyen ve yönlendiren üç temel inanç vardır:

  • Kadınların başarılarının belirlenmesi, kutlanması ve görünürlüğünün artırılması eşitliğin sağlanmasına yardımcı olabilir
  • Ortak amaç, güven ve takdir temeline dayalı stratejik işbirlikleri kadınlar için olumlu değişime etki edebilir
  • Anlamlı anlatılar, kaynaklar ve etkinlikler yoluyla dünya çapında farkındalık yaratmak, toplumsal cinsiyet yanlılığı ve ayrımcılıkla mücadele ederek cinsiyet eşitliğini hızlandırmaya yardımcı olabilir

Dünya çapındaki faaliyetleri desteklemek için Dünya Kadınlar Günü web sitesi şunları sağlar:

  • ücretsiz rehberlik ve kaynaklar
  • aranabilir bir IWD olay veritabanı
  • işbirlikçi amaca yönelik görevler için bir platform
  • kadın yaratıcıların çalışmalarını sergileyen bir merkez
  • IWD etkinlik yöneticileri için konuşmacı kaydı
  • kadınlara ait bir işletme IWD tedarikçi rehberi
  • kadınlara yönelik hayır kurumları için bir bağış toplama kanalı (fonların %100’ü doğrudan ilgili hayır kurumuna gidiyor)

Hala Dünya Kadınlar Günü’ne ihtiyacımız var mı?

Evet! Rahatsızlığa yer yok. Dünya Ekonomik Forumu’na göre ne yazık ki hiçbirimiz hayatımız boyunca cinsiyet eşitliğini göremeyeceğiz, muhtemelen çocuklarımızın çoğu da bunu göremeyecek. Cinsiyet eşitliğine bir asırdan fazla bir süre daha ulaşılamayacak.

Yapılması gereken acil işler var ve hepimiz bir rol oynayabiliriz.

Tüm dünya kadınlarının bayramı kutlu olsun.

Sizin Cingiz Guliyev

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir